معانی واژه های "ایران"، "آریا" و "پارس"
محقق تاریخ باستانی تورکها و تورکمنها جناب آقای بگمراد گری در مقاله اخیر خویش که در واقع انتقادی به مقاله رضامرادی غیاث آبادی می باشد سعی کرده است تا معانی دقیق ایران، آریا و پارس را به دقت تشریح نماید. بخشهایی کوتاهی از این مقاله را در اینجا آوریم. آدرس مقاله .
http://turkmensahramedia.net
***************************
نام ایران یا آریا عیناً در هیچیک از کتیبه های اَکدی/ بابلی، آشوری، عیلامی، اورارتویی، هیتیایی، لولوبی، هیروگلیف مصری و دیگر کتیبه های شرق باستان دیده نشده است. دلیل این سکوت در کتیبه ها می تواند ناشی از موجودیت نداشتنِ چنین نام هایی باشد و یا ناشی از فاصله جغرافیایی تمدن ها با یکدیگر.
واژه «أر» درست به همین معنی درترکی قدیم و امروزی نیز موجود می باشد.در کتیبه های ترکی اورخون و ترکی امروز به معنی مرد و شوهر (بمعنی مرد رُشد یافته ) و مرد جنگی است گفته می شود (آن، ان و ن) در ترکی قدیم علامت جمع می باشد. امروز درکشور ترکیه به سرباز "ار" گفته میشود. پیرمردان ترکمن وقتی که بر اساس باورهای قبل ازاسلام خودشان، ادعیه و اورادی می خوانند می گویند "ارن لر یولداش بولسون" یعنی محافظین (مادی و معنوی) همراهیت کنند.
واژه آریا
هم در زبان سومری و هم در ترکی قدیم و جدید به معنی پاک، تابان و شفاف می باشد.
در ترکمنی گفته میشود «آی دان آری، گون دَن دوری » به معنی شفاف و تابان.همچنین کلماتی چون آردینجیراماق (گلو صاف کردن)، "آرینماق" یعنی خودرا تمیز کردن، "آرلیق" یعنی تمیزی بچه، "آریتماق" یعنی پاک کردن، "آرنا" و "آریق" یعنی آب روان که مظهر و وسیله تمیزی می باشد...
واژه پارس/فارس
این واژه سومری نبوده، بلکه ایلامی است که در آسوری هم وارد شده است و به معنی کناره و حاشیه است. ماد (آمادای)به معنی«سرزمین میانه » است که در مقابل واژه پارس( دور ازتمدن) می باشد که دررابطه با شغل نگهبانی و پاسدارشدن آنان (سگ نگهبان) می دانند و "پارس کردن" آنان را در ارتباط با سگ نگهبان تصویر می کنند. کلمه "پرسه زدن" و "پرت" (دور افتاده) را به ذهن متبادر میکند.
No comments:
Post a Comment